afbeelding De kunst van geduld: Geen verse TP in mei, geen cryo TP in juni. Heb ik mijn eerste cryo terugplaatsing in juli?

De kunst van geduld: Geen verse TP in mei, geen cryo TP in juni. Heb ik mijn eerste cryo terugplaatsing in juli?

Overstimulatie, iets waarvan ik niet had gedacht dat het mij zou overkomen.
Tot mijn vreugde had ik maar liefst 9 embryo’s als resultaat. Helaas kon een verse terugplaatsing niet doorgaan. Ergens vond ik dat wel oké, omdat mijn lichaam duidelijke tekenen van overstimulatie vertoonde, zoals vochtophoping. Mijn lichaam was niet in optimale conditie voor een terugplaatsing. Gelukkig begon ik me snel beter te voelen nadat ik ongesteld was geworden. Ik had er vertrouwen in dat de volgende terugplaatsing wel kon plaatsvinden. Ik voelde me immers goed, verloor kilo’s en was er klaar voor.

Op de elfde dag van mijn cyclus bezocht ik de kliniek voor een echo. Hoewel ze hadden aangegeven dat er mogelijk geen tweede terugplaatsing kon plaatsvinden vanwege de overstimulatie, had ik het gevoel dat het wel goed zou komen. Ik nam plaats in de stoel en zag mijn baarmoeder en eierstokken op het scherm. De gynaecoloog wees naar het scherm, en daar zag ik mijn eierstok met nog wat follikels die tijdens de punctie waren aangeprikt. Oei! Ik had gehoopt dat alles zich zou oplossen nadat ik ongesteld was geworden. De gynaecoloog legde uit dat er deze maand ook geen terugplaatsing kon plaatsvinden.

Ik vroeg of het de volgende keer wel mogelijk zou zijn, maar het antwoord hing als een mistige nevel in de lucht. En zo raast de tijd voorbij. Een half jaar is alweer bijna verstreken sinds mijn intake voor IVF. Times Flies. Geen verse terugplaatsing, geen cryo plaatsing en nu hoop ik dat de plaatsing van het embryo in juli plaats mag vinden. De maand waarin ik ben geboren. De maand waar ik de 37 aan mag tikken. Fingers crossed.

“Overstimulatie leert me dat het leven soms onverwachte obstakels op mijn pad brengt. Geduld is een kostbare deugd in het IVF-traject.”

Overstimulatie IVF traject
Het IVF-traject kan een emotionele rollercoaster zijn, vol hoop, verwachtingen en onzekerheden. Een van de onverwachte wendingen die ik tijdens mijn eigen reis heb ervaren, was overstimulatie. Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen, maar het is een realiteit waar veel vrouwen mee te maken krijgen.

Overstimulatie kan optreden wanneer de eierstokken te veel follikels ontwikkelen als reactie op de stimulatie medicatie. Hoewel het een zeldzame complicatie is, kan het ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het verloop van het traject. Het lichaam produceert meer eitjes dan verwacht, wat kan leiden tot vergrote eierstokken en vochtophoping in de buikholte. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, gewichtstoename en kortademigheid. In ernstige gevallen kunnen er cysten op de eierstokken ontstaan of kan er vocht lekken in de buikholte.

Gelukkig wordt het risico op overstimulatie zorgvuldig gevolgd door medische professionals tijdens het IVF-traject. Regelmatige echo’s en bloedonderzoeken worden uitgevoerd om de reactie van de eierstokken op de stimulatie medicatie te controleren. Indien nodig kan de dosering van de medicatie worden aangepast of kan het hele traject zelfs tijdelijk worden stopgezet om het risico op overstimulatie te verminderen.

Wanneer overstimulatie wordt vastgesteld, kan een verse terugplaatsing van embryo’s vaak niet doorgaan omdat het lichaam niet in optimale conditie is. Het is belangrijk om het lichaam de tijd te geven om te herstellen voordat een eventuele terugplaatsing kan plaatsvinden. Soms kan ook een cryo terugplaatsing (terugplaatsing van ingevroren embryo’s) worden uitgesteld om het risico op complicaties te verkleinen.

Hoewel overstimulatie een uitdaging kan vormen in het IVF-traject, is het essentieel om het uiteindelijke doel in gedachten te houden: het bereiken van een gezonde zwangerschap.

TP = terugplaatsing
Cryo = cryo-embryo; een ingevroren embryo
Follikels = ei blaasjes waarin de eicel zich bevindt. Om elke eicel zitten kleinere cellen, deze produceren hormonen en vocht als ze actief worden. De combinatie van deze eicel met cellen en vocht noemen we follikel.
Overstimulatie =overstimulatie van de eierstokken wordt ook ovariële Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS) genoemd. Bij stimulatie ten behoeve van IVF en ICSI is er vrijwel altijd sprake van een lichte tot matige hyperstimulatie, zonder dat hier gezondheidsproblemen ontstaan.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.