Het schrijven van een geboorteplan, het klinkt als een goed idee, toch? Maar wat als het idee van een ‘plan’ je meer stress bezorgt dan gemak? Is het niet aantrekkelijker om gewoon de dingen te laten gebeuren zoals ze komen, zonder een strak plan te volgen? Misschien lijkt het zelfs dat je minder stress zult ervaren als je je niet vastbindt aan een vast plan. Misschien denk je dat je alles onder controle hebt als je een perfect plan opstelt, maar laten we eerlijk zijn, bevallingen verlopen zelden zoals gepland. Dus, waar begin je?
Voor velen begint het proces van het opstellen van een geboorteplan met het overwegen van wie ze graag bij zich willen hebben tijdens de bevalling. Misschien is het je moeder, je partner, of een goede vriendin die je steunen en begeleiden tijdens dit moment.
Dan komt de vraag: waar wil je bevallen? Thuis, in het ziekenhuis, in een geboortecentrum? En wat voor sfeer wil je daarbij hebben? En dan zijn er de praktische zaken zoals hoe je om wilt gaan met de weeën en persen. Welke houdingen wil je proberen? Welke pijnstillingsmethoden wil je overwegen? En wat zijn je gedachten over medische ingrepen, mochten ze nodig zijn? Maar laten we niet vergeten, het gaat niet alleen om jou. Hoe wil je omgaan met je pasgeboren baby? Welk soort voeding wil je geven? En zijn er nog andere speciale wensen die je hebt voor de bevalling die we niet hebben genoemd?
Het belangrijkste is dat het opstellen van een geboorteplan geen ingewikkelde taak hoeft te zijn. Het gaat erom dat je je comfortabel voelt met de keuzes die je maakt en dat je weet dat je de regie hebt over je bevallingservaring. Dus, neem de tijd om na te denken over wat voor jou belangrijk is, en schrijf het op. Het kan zijn dat je plan niet perfect verloopt, maar het hebben van een plan kan je wel de rust geven die je nodig hebt tijdens dit spannende moment in je leven.
Mijn geboorteplan
Al vroeg in mijn zwangerschap wist ik dat ik mijn moeder en broer graag bij me wilde hebben tijdens de bevalling. Het idee van hun steun en aanwezigheid gaf me een gevoel van geruststelling. Toen mijn broer me rond de 7 maanden vroeg of ik al een geboorteplan had opgesteld, besefte ik dat ik hier eigenlijk nog niet echt over had nagedacht. Ergens was het voor mij ook vanzelfsprekend, een bevalling in het ziekenhuis. Meer wensen had ik niet direct omdat ik me niet vast wilde binden aan een plan. Hij stuurde er op aan dat je wel een geboorteplan moest hebben en gaf mij een document door wat ik in kon vullen. Dankzij dit document werd ik aangemoedigd om mijn eigen geboorteplan op te stellen. Ik begon na te denken over mijn wensen en voorkeuren voor de bevalling en noteerde ze zorgvuldig.
Waar bevallen?
Mijn voorkeur gaat uit naar een ziekenhuisbevalling. Dit voelt voor mij het veiligst, vooral omdat er deskundige medische professionals aanwezig zijn. Hoewel een thuisbevalling ook een optie is, geeft de aanwezigheid van medische hulp mij meer vertrouwen, vooral in het geval van mogelijke complicaties.
Weeën en persen
Om de bevalling natuurlijk te laten verlopen, kies ik voor een Tens apparaat voor pijnverlichting. Als de bevalling vordert en persweeën beginnen, geef ik de voorkeur aan een bad bevalling. Het warme water kan de pijn van de weeën verminderen en een soepele overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld bevorderen. Als ik extra pijnstilling nodig heb, ben ik bereid dit te overwegen. De keuze hangt af van hoe de bevalling verloopt en zal op dat moment worden genomen. Ook zorg ik ervoor dat er een zwangerschapsbal aanwezig is, omdat deze verschillende voordelen biedt tijdens de bevalling zoals het verlichten van rugpijn en bekkenpijn, en om verschillende houdingen aan te nemen om het iets comfortabeler te maken.
Kind
Wanneer de baby net is geboren, wil ik graag direct huid-op-huidcontact hebben om een sterke band te bevorderen en de baby te laten wennen aan mijn geur en aanraking. Ik zou ook graag de mogelijkheid willen hebben om de navelstreng uit te laten kloppen voordat deze wordt afgeknipt door mijn moeder, omdat dit kan helpen bij de overdracht van belangrijke bloed- en immuun cellen van de placenta naar de baby. Als het om medische redenen noodzakelijk is dat de baby wordt overgebracht naar een andere afdeling, geef ik er de voorkeur aan dat mijn moeder of broer bij de baby blijft. In een stressvolle situatie als deze geeft het mij geruststelling te weten dat een vertrouwd persoon bij de baby zal zijn, zelfs als ik niet in staat ben om er zelf bij te zijn.
Overige wensen
- Rust
Ik zou graag willen dat de omgeving rustig en sereen is. Dit zal mij helpen me beter te ontspannen en me te concentreren tijdens de bevalling. - Pijnbestrijdingsopties
Ik wil graag op de hoogte worden gehouden van mijn opties voor pijnbestrijding en wil graag begeleiding hebben bij ademhalingstechnieken en massage. - Open communicatie: Ik waardeer duidelijke en open communicatie met mijn zorgverleners tijdens de bevalling. Het is belangrijk voor mij om betrokken te worden bij besluitvorming en om op de hoogte gehouden te worden van de voortgang van de bevalling.
Ik sta op het punt om binnen nu en 2,5 week te bevallen, aangezien ik bijna 40 weken zwanger ben. De gedachte aan de bevalling maakt me zenuwachtig, maar tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit. Ik probeer rustig te blijven en een nuchtere houding aan te nemen, ongeacht in welk stadium van de bevalling ik me bevind. Ik wil mezelf eraan herinneren dat het moment van ontmoeting steeds dichterbij komt. Het moment dat mijn wens uitkomt, en dat is moeder worden van een prachtig kindje.
Een geboorteplan schrijven is belangrijk, maar het kan overweldigend lijken omdat bevallingen zelden volgens plan verlopen. Toch helpt een geboorteplan je om je wensen te uiten en je voor te bereiden. Het geeft je controle over je bevalling en biedt een kans om samen te werken met je zorgverleners. Het gaat niet om perfectie, maar om een richtlijn die je rust geeft. Onthoud dat het jouw verhaal is en dat je omringd wordt door liefde en steun, ongeacht hoe de bevalling verloopt.
Deel dit artikel:
Geschreven door
Jona
Ondernemer, ErvaringsdeskundigeNuttige informatie
Uitgerekende datum berekenen
Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.