afbeelding Het moment van de waarheid: Hoeveel embryo’s zijn er ingevroren?

Het moment van de waarheid: Hoeveel embryo’s zijn er ingevroren?

Hét moment waar ik op zat te wachten, de uitslag van het aantal embryo’s!

Wachten op de cruciale sms
Ik stond om 09:00r voor de voordeur, gereed om naar buiten te gaan voor een wandeling. Het leek me een goede afleiding, maar kon ik het aan om weg te zijn op het moment dat ik die cruciale sms binnenkreeg? Mijn voeten leken vastgelijmd aan de vloer terwijl ik worstelde met mijn beslissing. Nee, het was duidelijk. Ik moest thuis blijven.

Mijn gedachten dwaalden af naar het laboratorium van de fertiliteitskliniek en ik begon me af te vragen hoe zo’n werkdag eruit zou zien. Ze zouden toch niet tot het einde van de dag wachten om de uitslag in het patiënten portaal te plaatsen? De twijfel knaagde aan me terwijl ik me een levendig beeld vormde van de artsen die mijn waardevolle embryo’s analyseerden, hun ogen gefocust op de beoordeling of ze van voldoende kwaliteit waren om ingevroren te worden.

Elke tik-tak van de klok voelde als een marteling, terwijl ik stilletjes op de bank zat te wachten. Als pure afleiding heb ik Candy Crush geopend om een level verder te komen. Het was bijna zover, het langverwachte moment waar ik zo lang op had gewacht. En hoewel het misschien wat overdreven klink, besefte ik maar al te goed dat een overstimulatie tijdens de punctie geen garantie bied op kwalitatieve embryo’s.

De match met mijn donor in twijfel: Zijn er wel embryo’s?
Het klinkt misschien wat overdreven maar het moment kon ieder moment komen waar ik zo naar toe had geleefd. “Hoeveel embryo’s kunnen de vriezer in?” Zijn er überhaupt wel embryo’s? Misschien breekt alles wel af of misschien vallen alle kwartjes wel de verkeerde kant op en sta ik met lege handen!” Tenslotte was ik ook niet zwanger geworden van mijn IUI pogingen. Ze hadden al geopperd dat het mogelijk aan de match met mijn huidige donor kon liggen. Als ik een andere donor zou bestellen, wie kan mij dan garanderen dat dit wel zou werken? De donor die ik had gekozen heb ik zorgvuldig uitgezocht. Ik ben heel enthousiast over mijn gekozen donor en wilde eigenlijk niet overstappen. Maar stel nu voor dat het inderdaad niet match?

Ik heb besloten om mijn eerste IVF ronde met mijn huidige donor te doen. Ik had tenslotte ook nog voldoende rietjes. Als uit de eerste IVF ronde kunnen concluderen dat we inderdaad geen match blijken te zijn, dan zou ik overstappen naar mijn tweede donor, die ik uiteraard al had uitgezocht. 😉

Eindelijk! Het verlossende bericht in het patiënten portaal.
Mijn laptop was al opgestart en mijn mailbox was geopend. Ik verwachtte zowel een sms als een e-mail met een automatische link naar het portaal. Zenuwachtig ging ik op de bank zitten, terwijl de tijd wegtikte: 09:15, 09:30, 09:45, 10:00 uur. En toen, om 10:07 uur, trilde mijn telefoon met een sms van de kliniek! Geschrokken sprong ik op en haastte me naar mijn computer! Pffhhh… het langverwachte moment van de waarheid was eindelijk daar! Het moment waar ik zo lang naar had uitgekeken.

Oké, waar is die e-mail in mijn mailbox? Misschien in de map “Overig” of nee, misschien in de map “Ongewenst”? Waar is die e-mail? Wacht even, ze hebben me helemaal geen e-mail gestuurd! Ik pak mijn telefoon erbij en open mijn berichten. Ik klik op de link naar het portaal en moet inloggen. Oké, kalm blijven… Wat was mijn wachtwoord ook alweer? Op mijn computer word ik automatisch ingelogd op het patiënten portaal. Ik typ het eerste wachtwoord dat in me opkomt in en gelukkig zie ik dat ik doorgestuurd word naar het portaal.

Mijn hart bonst in mijn keel, dit is zo’n zenuwslopend moment. Met ingehouden adem scan ik de informatie en klik ik op “correspondentie”. En daar is het, een gloednieuw document dat op me wacht! Ik download het en open de brief, waarin ik in één oogopslag lees: “Er zijn 9 embryo’s ingevroren.” Lees ik het goed? Zijn het er werkelijk 9? Een golf van emoties overspoelt me, terwijl ik besef hoe ontzettend spannend en belangrijk dit moment is. De dagelijkse hormooninjecties, de zorgvuldige metingen, de bijwerkingen, de gevreesde punctie, de overstimulatie en het herstel… Al die inspanningen blijken niet voor niets te zijn geweest. Met 9 embryo’s veilig bewaard in de vriezer ben ik ontzettend blij.

De Onthulling: Negen embryo’s ingevroren, een kostbaar geschenk
Bevangen door spanning stuurde ik een bericht naar mijn moeder: “Ik heb de uitslag.”Terwijl ik nog verward en overweldigd was door de druk, begon mijn telefoon te rinkelen en verscheen mijn moeder direct op het scherm via FaceTime.

Bijna niet in staat om de woorden uit te brengen, zei ik: “Negen… het zijn er negen!” Snel draaide ik mijn telefoon naar mijn beeldscherm, zodat ze de brief kon zien die ik zojuist geopend had. En daar, met een tekst die mijn hart deed overslaan, stond geschreven: “Er zijn 9 embryo’s ingevroren.” Een golf van emotie overspoelde me terwijl ik mijn moeder het bewijs liet zien van de uitslag.

Met deze verlossende uitslag voelde ik een last van mijn schouders vallen. Met 9 embryo’s veilig in de vriezer voel ik een diepe dankbaarheid en koester ik nieuwe hoop voor de toekomst!

Als gevolg van overstimulatie heeft er in dit specifieke geval geen verse embryo-terugplaatsing kunnen plaatsvinden. Om voldoende tijd te geven voor herstel en het optimaliseren van de kansen op succes, is het noodzakelijk om een herstelperiode van minimaal één tot twee maanden in acht te nemen voordat er een embryo kan worden geplaatst.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 37 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.