afbeelding Van Geboorteplan naar Praktijk: Mijn Bevallingsverhaal

Van Geboorteplan naar Praktijk: Mijn Bevallingsverhaal

Een TENS-apparaat en een badbevalling in het ziekenhuis stonden centraal in mijn geboorteplan. Zoals vaak bij bevallingen, verliep het echter niet helemaal volgens plan.

Hypnobirthing
Ik besloot om met 32 weken zwangerschap een Hypnobirthing cursus te volgen om me goed voor te bereiden op de bevalling. De cursus omvatte ademhalingsoefeningen, zoals 3 tellen inademen en 6 tellen uitademen, en gaf me toegang tot rustgevende muziekbestanden. Het doel was om in een rustige en geconcentreerde ‘bubbel’ te komen, zodat mijn lichaam natuurlijke pijnstilling kon aanmaken in de vorm van endorfines. Tijdens de bevalling kunnen verschillende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, massage, warmte (zoals een warm bad of douche), yoga en muziek, de aanmaak van endorfines stimuleren. Vanwege mijn achtergrond in dans, waarbij ik veel verschillende oefeningen deed, dacht ik dat dit me goed zou afgaan. Ik heb overigens helemaal niets met die rustgevende meditatie muziek en liet het graag aan me voorbijgaan. Een mix van verre windgonggeluiden, het gepiep van de vogeltjes vermengd met het zachte geruis van de zee en hier en daar een tinkelende belklank. Nee, dan geef ik de voorkeur aan mijn eigen playlist. Laten we realistisch blijven, geen van beide opties zal de intensiteit van de bevalling verminderen.

Geen symptomen en toch begonnen
Met 40 weken en 2 dagen, om 01:00 uur ’s nachts, begon het plotseling. Ik ging naar het toilet en dacht eerst dat ik lichte buikkrampen had, mogelijk door iets verkeerds te eten. Ik ging terug naar bed, maar ongeveer vijf minuten later moest ik weer naar het toilet en voelde ik meer activiteit in mijn buik. “Zou het nu beginnen, of is dit vals alarm?” vroeg ik mezelf af. Ik wilde zowel de verloskundige als mijn moeder niet voor niets bellen als het slechts buikkrampen of valse weeën waren. En als het echt begonnen was, zou het nog wel even duren voordat ik volledige ontsluiting zou hebben.

Van krampen naar weeën: Het begin van mijn bevalling
De krampen werden steeds erger, en ik besefte dat dit het begin van mijn bevalling was. Deze weeën waren echt! Met behulp van de weeën timer in de Zwangerschap+ app zag ik dat ze ongeveer om de vijf minuten kwamen. Tussendoor nam ik snel een douche en kleedde me om, wetende dat ik waarschijnlijk vroeg in de ochtend naar het ziekenhuis zou gaan. Hoe ik die uren ben doorgekomen, is me nog steeds een raadsel. Ik had met mezelf afgesproken om om 04:00 uur mijn moeder en de verloskundige te bellen. Omdat de weeën steeds intenser werden, belde ik mijn moeder om 03:50 uur, nadat ik een wee had opgevangen. “Mam, het begint, kun je komen?”

Na nog een wee belde ik de verloskundige. Ik vertelde haar dat ik elke vijf minuten weeën had. Ze zei dat het eigenlijk om de twee à drie minuten moest zijn. Gezien de hevige pijn en het feit dat ik sinds 01:00 uur alles alleen had opgevangen, vroeg ik haar om toch te komen. Ze begreep me en kwam direct naar mijn huis.

De verloskundige constateerde 4 tot 5 cm ontsluiting
De weeën namen toe in intensiteit en pijn. Ondanks mijn nuchtere benadering, mijn vastberadenheid om in mijn bubbel te blijven en mijn oefeningen, heb ik de weeën onderschat. Geen enkele Hypnobirthing cursus kan hier tegenop. Laten we eerlijk zijn over bevallen: de pijn is gewoon onvermijdelijk en kan zeer intens zijn. Vijf minuten nadat mijn moeder arriveerde, kwam de verloskundige. Ze zag dat ik serieuze weeën had, maar het waren beenweeën, die schijnen pijnlijker te zijn dan normale weeën.

Mijn vluchtkoffer stond klaar en ik was goed voorbereid. Ik kon precies aanwijzen waar het TENS-apparaat in mijn tas lag. Toen ik vroeg om het TENS-apparaat aan te sluiten omdat ik het niet meer trok, antwoordde ze: “Dat gaat niet, je hebt beenweeën.” Dat kon toch niet waar zijn? Na een controle bleek dat ik al 4-5 cm ontsluiting had. Ondanks de pijn voelde dat als een opluchting. Wat als ze gezegd had dat ik pas op 1 cm zat?

Een rit naar het ziekenhuis bij nacht: Weeën en misselijkheid onderweg
Ze belde het ziekenhuis en we maakten ons op voor de rit naar ‘s-Hertogenbosch. Gelukkig was het nog nacht en rustig op de weg. In de auto kwamen de weeën nog steeds elke vijf minuten. Naast mijn vluchtkoffer hadden we ook een emmer meegenomen, want ik was erg misselijk.

Eenmaal in het ziekenhuis voelde ik me compleet machteloos. Ik had weeën, moest overgeven en zakte door mijn knieën van de pijn, hopend dat het zou helpen. Die Hypnobirthing-oefeningen? De eerste 2 uur thuis ging het redelijk, maar na deze 2 uur leken ze als een druppel op een gloeiende plaat. Zonder een Hypnobirthing cursus had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan: me concentreren op mijn ademhaling en proberen rustig te blijven.
Bij de spoedeisende hulp mocht ik naar binnen en kreeg meteen een kamer toegewezen. Ik ging liggen op het bed en kreeg meteen een infuus aangesloten. Ik liet het volledig over me heen komen. Ze prikte een aantal keren mis en moesten hulp gaan halen. Als dit pas het begin is: Intense weeën, een simpel infuus wat niet aangesloten kan worden, weet ik niet wat mij te wachten staat.
De behoefte aan pijnverlichting: de ruggenprik
Nadat er hulp was ingeschakeld was het uiteindelijk gelukt. Ondanks de weeën die ik had opgevangen zat ik nog steeds tegen de 5 cm. De weeën waren erg pijnlijk en ik wilde zo snel mogelijk pijnstilling. De verloskundige gaf aan dat alleen een ruggenprik mogelijk was. Prima, ik vond alles goed, als de pijn maar minder werd. Er werd een filmpje gestart met informatie over de ruggenprik. Ik begrijp dat ze cliënten goed moeten informeren, maar het interesseerden me niet zoveel wat er gezegd werd in de video. Ik was vooral bezig met het opvangen van de weeën en alles wat er om me heen gebeurde in de kamer. Ik was al akkoord voordat ze überhaupt het filmpje starten.
Terwijl het filmpje draaide zag ik mijn broer de kamer binnen lopen. Wat fijn! Een vertrouwd gezicht! Mijn moeder en broer zijn nu beide aanwezig en dat gaf me een geruststellend gevoel. Tegelijktijdig voelde ik een wee opkomen en hij zag dat hij mij daarin kon steunen. Ik gaf aan dat ik een ruggenprik wilde en hoopte dat deze snel gezet kon worden. Voor mij voelde iedere wee als één teveel. “Wanneer komen ze mij halen voor die prik?”. Daar konden ze nog geen antwoord op geven. Enige tijd later kon ik naar beneden gereden worden voor de prik. Gelukkig en wat ontzettend fijn! Er mocht één iemand mee. Mijn moeder bleef op de kamer en mijn broer ging mee naar beneden. Daar stonden 4 mensen klaar om mij te helpen. Alles gebeurde tegelijkertijd en terwijl ze de prik voorbereidden, moest ik voorovergebogen zitten. “Ik voel een wee opkomen” gaf ik aan. Ik werd streng toegesproken “Nee, je MOET nu stil zitten, dit is héél belangrijk”.
Hoe kon ik in vredesnaam stilzitten? De weeën werden steeds heftiger en de ruggenprik was ook niet zonder pijn. Dat moment zal ik nooit vergeten, maar ik was enorm opgelucht toen de ruggenprik na een kwartier begon te werken. De pijn van de weeën nam inderdaad af en daarna voelde ik ze bijna niet meer. Wat een verlichting! De prik was goed gezet en de pijnbestrijding werkte perfect!
De laatste uren
Na 45 minuten aan een monitor mochten we terug naar mijn kamer. Het was inmiddels 08:00 uur in de ochtend. Er viel een last van mijn schouders en ik was blij mijn moeder weer te zien. Op de monitor in de kamer kon ik aan de grafiek zien wanneer ik een wee had. De weeën voelde ik nauwelijks en ik had geen pijn meer. Perfect, als ik zo tot 10 centimeter ontsluiting kom, is dit prima te doen! Twee uur later kwam de gynaecoloog binnen om te kijken of er al vooruitgang was. Ik zat nog steeds op 5 centimeter. Ai, hoe kan dat nou? Ik kreeg medicijnen toegediend en na nog eens 2 uur kwamen ze terug. Het had gewerkt, want ik zat al op 8 centimeter. Toen ik op 10 centimeter zat, mocht ik beginnen met persen. Mijn moeder en broer ondersteunden me hierbij. De gynaecoloog merkte op dat de baby in het vruchtwater had gepoept, dus een vacuümpomp en een knip waren nodig. Er werd extra hulp geroepen en ik hoorde in de kamer: “Nog twee keer persen en dan is hij er.” Wat? Nog maar twee keer? Het ging zo snel dat ik het bijna niet kon geloven! Ik hoorde huilgeluiden. Hij was er! Ze legden de baby snel bij me en het voelde zo onwerkelijk. Ben ik nu al bevallen? Ging het echt zo makkelijk? Er werd gevraagd hoe hij moest heten. “Sem,” antwoordde ik. “Sem Lucas.”
Sem Lucas is geboren op 11 april 2024 om 13:04 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in s’-Hertogenbosch.
Na Sem’s snelle aankomst bleven we nog een nachtje in het ziekenhuis voor observatie. De volgende ochtend kregen we groen licht om naar huis te gaan. Ondanks de heftige start kijk ik terug op een heel positieve bevalling. Het was een intense ervaring, maar de vreugde van Sem’s komst en de steun van mijn moeder en broer maakten alles de moeite waard. Het moment dat ik hem in mijn armen hield, werd ik overspoeld met geluk en dankbaarheid. Na een traject wat enkele jaren heeft geduurd kan ik zeggen dat ik trots ben hoe alles verlopen is en kijk ik uit naar een mooie tijd die ons gezinnetje te wachten staat.

Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.