afbeelding Een onverwachte opluchting: Mijn HSG onderzoek verliep soepeler dan verwacht

Een onverwachte opluchting: Mijn HSG onderzoek verliep soepeler dan verwacht

Ja, ik was zenuwachtig! Vanuit het ziekenhuis wordt geadviseerd om iemand mee te nemen voor het onderzoek. Mijn moeder belde dat ze onderweg was met de auto en snel probeerde ik de 5 voorgeschreven pillen in te nemen:

  • 1 x Pantoprazol 20 mg -> bescherming maag
  • 2 x Diclofenact tablet 50 mg -> vermindert ontstekingspijn en menstruatieklacht, snel pijnstillend
  • 2 x Paracetamol tablet 500 mg -> pijn en koorts

Op de verpakking van Pantoprazal en Diclofenac staat nadrukkelijk aangegeven “Meteen doorslikken. Niet kauwen”.
Gelukkig waren het kleine pilletjes die je goed door kon slikken.Daar was ik enorm blij mee! De Paracetamol is iets groter en kreeg het daardoor niet voor elkaar om dit in één keer door te slikken. Fijn dat ik dit wel door mocht bijten 😉

Snel naar buiten en daar stond mijn moeder te wachten.
Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen moest ik eerst naar route 222 die mij vervolgens doorverwezen naar een inschrijfbalie omdat kennelijk de inschrijving nog niet rond was. We stonden te wachten achter een oudere vrouw die op haar gemakje vertelde bij de inschrijfbalie welke klachten ze allemaal had terwijl ik zenuwachtig op mijn klok zat te kijken hoe de tijd aan het doortikken was. Fijn, mevrouw heeft haar verhaal kunnen doen en nu ben ik aan de beurt om mijn inschrijving rond te maken. Toen de inschrijving rond was werden we doorverwezen naar de tweede verdieping van het ziekenhuis.

Naar de behandelkamer
De gynaecoloog gaf aan dat ik mee mocht komen naar de behandelkamer waar ook de röntgenlaborant aanwezig was. Het was een grote behandelkamer met veel apparatuur en een groot scherm. In een aparte ruimte, aansluitend aan de behandelkamer mocht ik me klaarmaken om vervolgens op de tafel te gaan liggen. Met een mengeling van angst en onzekerheid ging ik naar binnen. De angst kwam voort uit de ervaringen die ik had gelezen op het internet. Veel vrouwen beschreven het als pijnlijk en oncomfortabel. Maar ik was vastbesloten om er het beste van te maken en me te concentreren op mijn ademhaling. De eendenbek ging erin en vervolgens een katheter waar ze een ballonnetje mee op kunnen blazen in je baarmoeder. Hiermee voorkomen ze dat de katheter uit de baarmoeder glijdt terwijl het contractmiddel wordt ingespoten. Zodra het ballonnetje op z’n plek zit spuiten ze de contrastvloeistof op oliebasis erin. En hier kwam het moment waar ik zo bang voor was. Door alle zenuwen, focus op mijn ademhaling en in gedachte wetende dat er ieder moment een flinke pijnscheut kon komen ademde ik wat zwaarder waardoor de gynaecoloog aan gaf: “probeer niet te hyperventileren”. Hyperventileren? Ik was me aan het voorbereiden op de pijn die zou komen. Gelukkig was het sneller voorbij dan ik dacht. Er kwam geen pijn, alleen een lichte druk in mijn baarmoeder.

Baarmoederfoto
Op het grote scherm zag ik mijn baarmoeder en mijn linker eierstok lag zoals verwacht aan de linkerkant. Maar mijn rechter eierstok lag verrassend rechtsboven mijn baarmoeder. Deze opstelling is niet zoals we vaak in biologieboeken zien, maar in de werkelijkheid kunnen eierstokken dus in allerlei posities liggen. De gynaecoloog keek naar het scherm en zei “Dat ziet er keurig uit! Je eileiders zijn mooi doorlopend en er zijn geen verstoppingen. Geef maar door aan je kliniek dat alles goed is.” Met die geruststellende woorden trok ik mijn kleding snel aan en verliet de behandelkamer. Opgelucht en blij vertelde ik mijn moeder, die in de wachtkamer zat dat alles goed was gegaan. Dit gaf me meer vertrouwen dat mijn kinderwens dichterbij komt dan ooit. Alle angst en stress die ik had ervaren, verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat een opluchting! Op naar IUI7.

Houdt er rekening mee dat als er sprake is van verklevingen in je eileiders dat het onderzoek pijnlijker kan zijn (15 tot 20%). Als het een positieve uitslag is en er zijn geen bijzonderheden te zien ervaren mensen vaak minder pijn bij een HSG onderzoek.

HSG – Hysterosalpingagrafie
“Een baarmoederfoto of hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Doel van dit vruchtbaarheidsonderzoek is om een eventuele afsluiting, of andere afwijkingen, van uw eileiders op te sporen. Het gebruik van oliecontrastmiddel bij het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Met het doorspuiten van de eileiders wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld

Onderzoekers vermoeden dat met het doorspuiten van de eileiders afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders wordt weg gespoeld en vervolgens een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder tot stand kan komen.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 37 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.