afbeelding Navigeren tussen werk en fertiliteitsbehandeling

Navigeren tussen werk en fertiliteitsbehandeling

Het balanceren van een fertiliteitstraject en werk is vaak een uitdaging. Het volgen van een traject brengt namelijk vaak veel verantwoordelijkheden en tijd met zich mee, die in evenwicht moeten worden gebracht met werk en andere dagelijkse verplichtingen. Het is belangrijk om deze verantwoordelijkheden op een efficiënte manier te beheren, zodat de focus op het bereiken van de gewenste zwangerschap niet verloren gaat, terwijl tegelijkertijd werk en andere verplichtingen niet in gevaar komen. Het vereist samenwerking en aanpassingsvermogen van zowel de werkgever als de werknemer om een goede balans te vinden.

Optimaliseren van kans op zwangerschap door bewuste aanpassing van voeding en levensstijl
Een fertiliteitstraject is helaas niet te plannen. Afspraken worden gepland bij je kliniek of ziekenhuis op basis van je cyclus en helaas houdt je cyclus geen rekening met je werktijden of feestdagen. Het is niet altijd gemakkelijk om dit te combineren met je dagelijkse routine, maar toch blijf ik mezelf uitdagen om alles in balans te houden. Wanneer je begint aan een fertiliteitstraject, wil je er alles aan doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Toen ik begon met mijn fertiliteitstraject, besloot ik om bewuster te gaan leven en mijn dagelijkse gewoonten aan te passen. Deze nieuwe levensstijl brengt ook zichtbare veranderingen met zich mee waar sommige collega’s niets van begrijpen 😉 Ik geef je enkele voorbeelden:

 • Corona: veel afstand houden van collega’s om te zorgen dat je niet besmet raakt
  Ja, collega’s vinden mij misschien wat lichtelijk overdreven maar ach, ” zo heeft ieder z’n ding”. Toen ik mijn eerste IUI-behandeling had gepland, probeerde ik voorzichtig te zijn. Natuurlijk heb je niet alles in de hand en soms moet je gewoon teruggaan naar het “oude normaal”. Toch schrik je op de afdeling als een collega ineens corona blijkt te hebben terwijl ik 5 dagen later mijn eerste inseminatie gepland stond. De grond zakte even onder mijn voeten vandaan en zag zo de 1300 euro tussen mijn vingers glippen. Mocht je je nu ook zorgen gaan maken dan stel ik je gerust. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn tijdens een inseminatie, dan houden ze het rietje in de opslag voor de volgende maand.
 • Ontbijt: Alle belangrijke ingrediënten samenvoegen tot een groene smoothie
  Op mijn werk roepen ze ” heb je jouw groentesapje weer bij je?” of “Oh wat goed van je, heb je ook een doel wat je wilt bereiken?”. Mijn gedachten: Ja, natuurlijk! IK WIL ZWANGER WORDEN!  Maar ik zei: ” Nee, eigenlijk niet echt. Ik vind het lastig om elke dag mijn dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen, daarom drink ik in de ochtend een gezonde smoothie. Dit geeft mij alvast wat nodigde vitamines voor de dag!” Ik kan overigens moeilijk aangeven dat ik af wil vallen want na een inseminatie is mijn buik redelijk opgezet.
 • Kleding: kleding aanpassen om verdenkingen zwangerschap te voorkomen
  Na een inseminatie word ik wat dikker waardoor het lijkt alsof ik 3 maanden zwanger ben.Dit is erg vervelend en frustrerend maar er zijn manieren om het te camoufleren. Ik kies vaak voor comfortabele kleding, zoals een zwarte Nike legging met een brede band en een ruim blousje in combinatie met een oversized blazer of spijkerjasje. Soms style ik het af met een sjaal voor extra verdoezeling. Gelukkig kom ik hier de dag aardig mee door 😉
 • Gezonder voedingspatroon: “nee” zeggen tegen de lekkerste saucijzenbroodjes en heerlijke hapjes afslaan bij de bedrijfsborrel
  Hoewel ik doorgaans graag geniet van verleidelijke snacks zoals gebak en chips, ben ik momenteel bewuster met mijn voeding bezigsinds ik aan een IUI-traject ben begonnen.Natuurlijk is het niet altijd nodig om nee te zeggen tegen lekkernijen, maar nieuwsberichten die beweren dat taart eten net zo schadelijk is als roken helpen niet bepaald mee. Vaak bedank ik vriendelijk voor aangeboden lekkernijen. Mijn collega’s begrijpen niet altijd waarom ik dat heerlijke saucijzenbroodje of het gebak af sla. Maar hé, leg dat maar eens aan ze uit 😉 Ook tijdens een bedrijfsborrel loopt de bediening rond met verschillende hapjes o.a. met carpaccio, gerookte zalm, filet american, serranoham en noem het maar op. Terwijl mijn collega’s met een alcoholische versnapering een hapje pakken bedank ik de bediening vriendelijk met mijn spa rood in mijn hand. Vervolgens zie ik alleen nog maar de hapjes schaal rond gaan en wil ik het liefst alle carpaccio, zalm, en serranoham van de schaal pakken. Als een collega vraagt of ik ook een wijntje wil reageer ik wat luchtig ” oh nee, ik drink eigenlijk al een tijd geen alcohol meer” en licht toe dat ik meer bezig wil zijn met gezonde voeding.
 • De dag waarop je ongesteld moet worden zo in proberen te plannen dat je thuis kan werken
  Tegenwoordig zijn er veel apps beschikbaar waarop je je fertiliteitskalender kunt bijhouden. Ik gebruik de gratis app “Period Tracker” die zeer nauwkeurig is. Als je een regelmatige cyclus hebt, weet je dat je ongeveer 14 dagen na de inseminatie ongesteld zou kunnen worden. Ik probeer dan te plannen dat ik op die dag thuis werk. Wanneer de inseminatie niet slaagt, biedt het werken vanuit huis een extra rustige omgeving en de mogelijkheid om de teleurstelling privé te verwerken. Als je dan de volgende dag weer op je werk moet verschijnen, heb je jouw moeilijkste dag achter de rug en kan je weer moed verzamelen voor de volgende poging.
 • Op dag 10 (echo) en dag 14 (inseminatie) aangeven dat je naar de dokter of tandarts moet
  Iedere maand heb je vaak meerdere afspraken bij je kliniek of ziekenhuis. Mijn leidinggevende is gelukkig op de hoogte van mijn traject en stem deze dagen samen met haar af. Mijn collega’s heb ik echter niet op de hoogte gesteld. Het is een persoonlijk onderwerp wat je niet aan de grote klok wilt hangen. Door je afwezigheid kunnen collega’s wel vanuit oprechte interesse vragen ” hoe was het bij de dokter?” ” Was alles goed bij de tandarts?” Dit is misschien ook wel de reden dat ik nooit aan mijn collega’s vraag waarom ze bijvoorbeeld een uur later zijn, of waarom ze eerder weg moeten. Vaak weet ik er wel een draai aan te geven maar probeer als het kan de vragen wel te vermijden. Het is ideaal om deze dagen ook als een thuiswerkdag in te plannen. Als je de volgende dag op kantoor bent zijn je collega’s het al vergeten dat je gisteren een uurtje later bent begonnen 😉

Balans tussen werk en fertiliteitsbehandeling: breng je leidinggevende op de hoogte

Mijn traject heeft geleid tot enkele veranderingen in mijn gedrag en levensstijl. Toen ik mijn leidinggevende op de hoogte bracht van mijn traject merkte ze op: “Nu begrijp ik waarom je zo nadrukkelijk op de afstand hebt gelet tijdens de corona crisis.” Hoewel iedereen op de werkvloer de nodige afstand hield, spande ik de kroon. Mijn leidinggevende begrijpt mijn zorgvuldige aanpak nu beter, wat eerder mogelijk als overdreven kon worden ervaren.

Doordat ik bezig ben om mijn kinderwens te realiseren ben ik dagelijks bezig om bewust mijn keuze’s te maken. Keuze’s die anderen wellicht niet kunnen plaatsen omdat ze niet weten in welke situatie in me bevind, en dat is natuurlijk helemaal prima. Als ik op een dag het nieuws mag delen dat ik zwanger ben, zullen er sommige puzzelstukjes op z’n plaats vallen. Tot die tijd ben ik “gewoon” bewust bezig met voeding, drink ik geen alcohol omdat ik ook heel gezellig ben zonder alcohol, moet ik maandelijks naar de dokter en tandarts en is het inmiddels een feit dat ik gewoon bang ben om ziek te worden door corona waardoor ik extra afstand houd 😉


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 37 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.