afbeelding Spermadonor Jonathan M. voor de rechter: noodzaak tot strengere maatregelen in Nederland.

Spermadonor Jonathan M. voor de rechter: noodzaak tot strengere maatregelen in Nederland.

08 april 2023, Een Nederlandse spermadonor die honderden kinderen over de hele wereld heeft verwekt, zal binnenkort voor de rechter verschijnen. Een van de moeders heeft een kort geding tegen hem aangespannen met als doel dat de rechter hem verbiedt om nog meer kinderen te verwekken.

Nederlandse zaaddonor beschuldigd van verwekken van honderden kinderen en misleiden van moeders.
Uit de inhoud van WhatsApp-berichten tussen de moeder die een rechtszaak heeft aangespannen en de zaaddonor, blijkt dat hij in 2018 beweerde twaalf kinderen te hebben bij acht verschillende gezinnen. Dit bleek niet te kloppen. De Stichting Donorkind beweert dat de man ten minste 102 kinderen heeft verwekt via Nederlandse klinieken en ook onbekende aantallen keren heeft gedoneerd bij Deense spermabanken. Bovendien maakte hij, onder verschillende aliasen, privéafspraken met wensouders om te doneren, zowel in binnen- als buitenland. In 2021 vertelde hij aan de Volkskrant dat hij ongeveer 275 kinderen had verwekt in ongeveer honderd gezinnen wereldwijd, maar dit kan niet worden geverifieerd. In een WhatsApp-bericht aan een van de moeders, in bezit van advocaat De Hek, beweerde de donor zelfs dat hij al 550 nakomelingen heeft.

Deze zaak is mogelijk uniek in de wereld, en zeker in Nederland, waar nog nooit eerder een ‘massadonor’ zich voor de rechter hoefde te verantwoorden over het aantal nakomelingen dat hij heeft verwekt. In 2021 publiceerde de krant een artikel over de zaaddonor genaamd Jonathan (wiens achternaam niet werd vermeld op zijn verzoek), waarin vrouwen al meldden dat ze door hem waren misleid over zijn motieven en het werkelijke aantal kinderen dat hij had verwekt.

Hoe de Haagse zaaddonor Jonathan M. kon profiteren van gebrekkige controle en registratie in de wereld van zaaddonoren
Jonathan M. heeft jarenlang kunnen profiteren van de gebrekkige controle en registratie in de wereld van zaaddonoren in Nederland. Hoewel een donor maximaal 25 kinderen mag verwekken, wordt dit nergens centraal geregistreerd. Hierdoor kan één donor in elke vruchtbaarheidskliniek 25 nakomelingen verwekken door gebruik te maken van verschillende registratiesystemen. Bovendien kunnen donoren en wensmoeders elkaar ook via internet vinden, zonder enig toezicht.

In een artikel gaf Jonathan aan geen limiet of ethische grens te hebben voor het aantal nakomelingen dat hij wilde verwekken. “De grens die ik voor mijzelf had, ben ik al voorbij”, zei hij. Deze zaak illustreert de problemen rondom de controle en registratie van spermadonoren in Nederland en de noodzaak om hier strengere maatregelen voor te nemen.

In de uitzending van EenVandaag op 08-04-2023 wordt vanaf 04:25 aandacht besteed aan de zaak van de Haagse zaaddonor Jonathan M.
Deze zaak toont aan dat er dringend behoefte is aan betere controle en registratie van spermadonoren in Nederland, om ervoor te zorgen dat betrokken families op een eerlijke en transparante manier behandeld worden. De uitzending laat zien hoe deze zaak een wake-up call is voor de Nederlandse overheid en de vruchtbaarheidssector om actie te ondernemen.

Op 13-04-2023 besteedde BEAU, de dagelijkse talkshow, aandacht aan deze zaak

 


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.