afbeelding De keuzes bij het vervullen van een kinderwens

De keuzes bij het vervullen van een kinderwens

Er is momenteel veel ophef ontstaan over zaaddonor Jonathan, die naar verluidt meer dan 550 kinderen heeft verwekt zonder dat de ouders daarvan op de hoogte waren. Tijdens een aflevering van het tv-programma Beau wordt besproken hoe een wensouder in contact is gekomen met Jonathan en hoe zij tot de ontdekking kwam dat hij een zeer actieve donor was.

De wensouder benadrukt dat er veel misvattingen bestaan over het verschil tussen het verkrijgen van zaad van een kliniek en via het internet. Hoewel klinieken slechts drie kenmerken van een donor kunnen doorgeven (haarkleur, oogkleur en huidskleur), bleek dit voor haar niet voldoende om een keuze te maken. Daarom besloot ze om online op zoek te gaan naar een donor en kwam ze uiteindelijk in contact met Jonathan, die zichzelf “Maarten” noemde om zijn identiteit te verbergen.

Het bleek later dat Jonathan meerdere aliassen gebruikte om in contact te komen met verschillende vrouwen. Hij kwam betrouwbaar over en vertelde mooie verhalen, waardoor de wensouder hem als geschikte donor beschouwde. Toen ze echter een artikel in de Volkskrant las, ontdekte ze dat Jonathan al honderden kinderen had verwekt en niet van plan was om te stoppen. Hij bleek te hebben gedoneerd bij alle klinieken in Nederland en ook via buitenlandse klinieken, waardoor zijn zaad wereldwijd werd gebruikt.

De wensouder legt uit dat haar leven volledig op zijn kop staat door de ontdekking en dat de toekomst van haar kinderen nu onzeker is. Ze vreest dat haar kinderen zich zorgen moeten maken over mogelijke verwantschappen wanneer ze in de toekomst gaan daten.

Jonathan noemt zichzelf graag “Papa Jonathan” of “Donor Jonathan” en blijkt betrokken te zijn bij de levens van zijn donorkinderen. Zo krijgt hij op Vaderdag knutselwerkjes toegestuurd en woont hij soms belangrijke momenten bij, zoals het afzwemmen van zijn donorkinderen. Als advies voor toekomstige wensouders geeft de wensouder aan dat het niet raadzaam is om naar een Nederlandse of buitenlandse kliniek te gaan, maar dat ze het beste binnen hun eigen kringen op zoek kunnen gaan naar een donor om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Welke opties heb ik om mijn kinderwens te vervullen?
Enkele jaren geleden heb ik voor mezelf de mogelijkheden bekeken om mijn kinderwens te vervullen. Ik heb zorgvuldig alle opties doorgenomen en uiteindelijk ben ik tot een besluit gekomen. Voor mij was de keuze gevallen op het doen van een BAM-traject met een donor van de ESB.

Hoewel ik zeker ben van mijn keuze, besef ik me dat mijn gekozen donor ook wordt verzonden naar andere landen. Dit betekent dat mijn toekomstige kindje mogelijk bloedverwanten heeft die verspreid zijn over de hele wereld.

Hierbij een opsomming van de opties ik heb overwogen:

  • Een liefdespartner vinden op korte termijn.
  • Gedeeld co-ouderschap/meeroudergezin met een stel.
  • Bam traject met bekende donor.
  • Bam traject met donor van een kliniek/ bank

Een liefdespartner vinden op korte termijn
Het kan veel tijd en energie kosten om een geschikte partner te vinden, en er is geen garantie dat dit zal gebeuren. Als gevolg hiervan kan het vinden van een liefdespartner op korte termijn geen betrouwbare optie zijn voor mij, omdat ik een sterke en dringende kinderwens heb.

Bovendien kan het hebben van een kind met iemand die ik niet goed ken of waar ik niet echt een diepe emotionele band mee heb, uitdagend zijn. Dit kan leiden tot stress, spanningen en conflicten tussen de ouders, wat op zijn beurt negatieve gevolgen kan hebben voor het kind. Daarom vind ik het belangrijk om een weloverwogen en verantwoorde beslissing te nemen bij het vervullen van mijn kinderwens en de verschillende opties zorgvuldig te overwegen.

Om een gezonde opvoeding voor een kind te waarborgen, is het belangrijk om een partner te vinden waar je volledig voor kunt gaan. Een relatie aangaan met iemand waar je niet echt verliefd op bent, is daarom geen goed idee. Stabiliteit, liefde en vertrouwen vormen de basis voor een gezonde opvoeding van een kind en dienen daarom essentieel te zijn in een relatie.

Gedeeld co-ouderschap met een stel
Een jaar lang heb ik deelgenomen aan een co-ouderschapstraject. Aanvankelijk wist ik zeker dat dit mijn weg was en dat deze mannen de juiste partners waren om een modern gezin te starten, zoals de stichting Meer dan Gewenst aanbeveelt: “Speed daten en dan héél slow verder!”. Soms was het moeilijk omdat het aan alle kanten leek te klikken. We deden leuke dingen samen en gingen weekendjes weg. Maar na zes maanden begonnen er twijfels te ontstaan en daar baalde ik van omdat we het zo leuk hadden met elkaar. Maar ik begon ook de minder leuke kanten te zien waar ik liever niet bij stil wilde staan. Wat als ze uit elkaar gaan? Dan heb ik misschien twee kinderen van twee verschillende mannen waar ik geen relatie mee heb? Dit was uiteraard niet de reden dat het tussen ons is stukgelopen, want een relatie biedt nooit garantie. Ik merkte dat er irritaties ontstonden over de meest kleine onderwerpen, die wel besproken moesten worden.

We moesten onderling afspraken maken en vast laten leggen bij de notaris, zoals over het co-ouderschap, de financiën en de zorgverdeling voor het kind. Het is belangrijk om deze afspraken zorgvuldig en duidelijk vast te leggen, zodat er later geen misverstanden of conflicten kunnen ontstaan.  Het gevoel dat ik aanvankelijk had, dat ik zeker wist dat dit mijn pad was, kwam niet meer terug. Als ik er niet voor de volle honderd procent voor kan gaan, moet ik concluderen dat dit niet mijn weg is.

Bam traject met bekende donor
Deze optie heb ik zeker serieus overwogen en hier ging in eerste instantie mijn voorkeur naar uit als het co-ouderschap niet zou werken. Ik had al voor mezelf nagedacht over wie mogelijk een geschikte donor zou zijn en had drie mannen in gedachten. Stuk voor stuk waren ze erg leuk, intelligent en aantrekkelijk. Het voordeel van een bekende donor is dat je weet wie de biologische vader van je kind is. Maar na het overwegen van de opties zag ik ook de mogelijke nadelen, zoals juridische problemen en emotionele complicaties. Daarnaast kan het contact met de donor veranderen en dit kan invloed hebben op het welzijn van het kind. Na het afwegen van alle factoren besloot ik uiteindelijk te gaan voor het BAM traject met donor van een Deense bank.

Bam traject met donor van een kliniek/bank
Uiteindelijk heb ik besloten om te kiezen voor een BAM traject met een donor van een Deense bank. Dit geeft mij de mogelijkheid om zelfstandig mijn keuzes te maken en geen verantwoording af te hoeven leggen aan anderen. Een belangrijke overweging hierbij was dat ik me geen zorgen hoef te maken over eventuele claims of veranderende situaties in de toekomst. Helaas heb ik in het verleden ervaren dat ik me enorm kan vergissen in mensen en dat mensen zich anders kunnen voordoen dan ze werkelijk zijn. Door alles in eigen hand te houden, kan ik zoveel mogelijk stabiliteit bieden aan mijn toekomstige kindje.

Ik wil graag zelf een huis kopen en zorgen voor een veilige en fijne thuisbasis, zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat er plotseling iemand voor de deur staat die aanspraak wil maken op het ouderschap. Mocht ik in de toekomst een leuke partner ontmoeten, dan heeft hij de mogelijkheid om indien gewenst een vaderrol op zich te nemen zonder dat hier anderen tussen staan.

Door deze keuze kan ik mezelf altijd recht in de spiegel aankijken. Ik vind het belangrijk om het op een correcte manier aan te pakken, in plaats van bijvoorbeeld zwanger te raken van een one night stand. Als ik straks hopelijk moeder mag worden, zal ik mijn kindje vertellen dat hij of zij een donorkindje is en dat hij of zij meer dan gewenst is en uit enorm veel liefde is geboren.

Donor Kliniek/ Deense Bank
Ik hecht veel waarde aan grip en controle, vooral als het gaat om de keuze van een donor. Zoals in de uitzending van BEAU werd uitgelegd, kun je bij Nederlandse klinieken slechts drie kenmerken doorgeven: haarkleur, oogkleur en huidskleur. Deze beperkte informatie is voor mij onvoldoende. Door te zoeken bij Cryos of ESB in Denemarken heb ik toegang tot veel meer opties. Met een compleet profiel van ongeveer 32 pagina’s krijg ik een gedetailleerder beeld van de donor, inclusief uiterlijke kenmerken, interesses, werk, dromen, familie, kinderfoto’s, handschrift en een audio-opname. Hoewel ik weet dat er meerdere kinderen zullen zijn met dezelfde donor, geeft het complete profiel me toch een geruststellend gevoel. Elk kind is tenslotte uniek, of het nu bloedverwanten zijn of niet. Ik ben echter geen voorstander van het wereldwijd verspreiden van donorsperma; er moeten grenzen zijn aan het aantal landen waaruit gedoneerd kan worden. Na alles te hebben afgewogen, heb ik deze keuze gemaakt. Het is niet perfect, maar het is wel de keuze waar ik achter sta. Mijn donor is de donor van wie ik een kindje wil.

Overweeg alle opties zorgvuldig bij het maken van een keuze voor het krijgen van een kind
Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken wanneer het gaat om het kiezen van de beste optie voor het krijgen van een kind, zoals gedeeld co-ouderschap met een stel, een BAM traject met een bekende donor of een donor van een kliniek of Deense bank. Elk van deze opties heeft voor- en nadelen die moeten worden afgewogen. Geen enkele keuze is “perfect”.

Gedeeld co-ouderschap met een stel kan leiden tot problemen als de relatie tussen de ouders verslechtert en conflicten over de zorg voor het kind ontstaan. Er moeten duidelijke afspraken worden vastgelegd om misverstanden of conflicten te voorkomen.

Een BAM traject met een bekende donor kan voordelen bieden, zoals het kennen van de biologische vader en het hebben van controle over de selectie van de donor. Er zijn echter ook nadelen, zoals emotionele complicaties en juridische problemen.

Een BAM traject met een donor van een kliniek of Deense bank geeft meer controle over de keuze van de donor en elimineert juridische problemen. Het nadeel is dat er geen persoonlijke band met de donor is en er dus minder controle is over het contact met de donor en mogelijke veranderingen in de toekomst.

Het is belangrijk om te kiezen voor de optie die het beste past bij de persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke consequenties en nadelen van elke keuze. Door een weloverwogen beslissing te nemen, kan men zorgen voor een veilige en fijne thuisbasis voor het kind.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.