afbeelding Op het verkeerde spoor: IUI8 kan ik van mijn lijstje wegstrepen

Op het verkeerde spoor: IUI8 kan ik van mijn lijstje wegstrepen

Na een HSG onderzoek zijn je kansen om zwanger te worden iets groter en dat heb ik mogen ervaren. Mijn IUI 7 was ik heel kort zwanger. Om dit een miskraam te noemen vind ik misschien wat zwaar klinken gezien ik voor mijn NOD (niet ongesteldsheids dag) een test heb gedaan. Gevoelsmatig houd ik het liever bij een vroegtijdige afbreking van een zwangerschap.

Verwachtingen hoog: Innestelingskramp
Op dag 6 en 7 had ik de indruk dat ik de innesteling waarnam. Dit voelde als lichte krampen, waardoor ik goede hoop had dat deze poging succesvol zou zijn. Ik ben gewend om na de inseminatie af en toe lichte steekjes te voelen, maar deze keer was het anders. Het duurde 2 dagen en ik had het nog nooit eerder zo ervaren. Zou mijn achtste poging de geslaagde poging zijn om zwanger te worden?

Even terug naar IUI 7: Zwanger maar afgebroken
Ongeveer 4 dagen voor mijn NOD dag kreeg ik in de ochtend een hele lichte bloeding. Als je niet met dit traject bezig zou zijn dan zou het eigenlijk niet opvallen. Momenteel valt mij alles op en hoop dat dit mogelijk een innestelingsbloeding zou kunnen zijn. Ondanks dat ik bewust was van die lichte bloeding zei ik tegen mijn moeder “Als ik nu zwanger ben dan vreet ik mijn schoen op”. Ik was er echt van overtuigd dat het niet zo zou zijn. En die bloeding? Dat zal wel niets zijn.

Zwangerschapstest IUI7
Mijn moeder kwam op zaterdagochtend om 11:00r. Zenuwachtig was ik eigenlijk niet, want het voelde al als een verloren poging. Bij het doen van de sensitest zag ik het lijntje oplopen en zei “Zie je wel, weer niet gelukt” en ging op de bank zitten terwijl mijn moeder nog bij het raam bleef staan met de zwangerschapstest. Op de verpakking staat dat je de zwangerschapstest met 5 minuten af kan lezen. Uiteraard denk ik dat de uitslag al binnen 1 minuut zichtbaar was. Mijn moeder bleef naar die test kijken en zei ” Nou,… er lijkt toch iets te verschijnen”.  Er was licht een tweede lijntje te zien, het lijntje was er echt! Ik ben zwanger maar durf het bijna niet te geloven!  Terwijl ik mijn vertrouwen aan het verliezen was stond ik tegelijkertijd met een positieve zwangerschapstest in handen. Een paar dagen later deed ik op dinsdagochtend nog een test en was bang voor het resultaat. Helaas moest ik vaststellen dat mijn zwangerschap vroegtijdig was afgebroken.

IUI8, het verkeerde spoor
Terug naar mijn IUI8. In tegenstelling tot IUI 7 voelde ik bij mijn IUI8 meer symptomen, waaronder innestelingskramp waardoor ik echt hoop had. Misschien was mijn IUI 7 wel een generale repetitie en is IUI 8 gewoon raak! Hoewel het voor sommige vrouwen herkenbaar zal zijn dat je opzoek bent naar bevestiging is het vooralsnog lastig om hier een peil op te trekken. Soms lees je verhalen ” Ik wist al dat ik zwanger was, ik had alleen nog de bevestiging nodig”. Als je dit leest dan wil je het ook al snel weten zonder een zwangerschapstest te doen. We denken allemaal ons lichaam goed te kennen, maar dat staat er helemaal los van. Als mijn IUI 8 was gelukt, had ik ook kunnen zeggen dat ik eigenlijk al wel wist dat ik zwanger zou zijn en dat ik alleen nog de bevestiging nodig had door een test te doen. Ik wil hiermee aangeven dat je enorm op het verkeerde spoor gezet kan worden waardoor het traject best verwarrend kan zijn. Laat je niet gek maken. Als je helemaal niets voelt of je denkt innestelingskrampen te hebben, het zegt echt niets.

Testen en teleurstelling
Zelf test ik altijd 5/4 dagen voor mijn NOD. Hiermee wil ik voorkomen dat ik op mijn werk met teleurstellingen te maken krijg. Als ik weet dat mijn poging niet is gelukt, dan kan ik hier zeker van balen. Daarom is het fijn om even thuis te zijn en het een plekje te kunnen geven om vervolgens weer met goed vertrouwen door te gaan naar de volgende poging.

Blijf vertrouwen hebben
Mijn moeder is de liefste moeder die ik ken, en ik hoop dat ik net zo’n goede moeder voor mijn kindje mag worden als mijn moeder dat voor mij doet. Toen ik tot het besef kwam dat mijn IUI 8 niet was gelukt zei ze ” Het komt goed en heb vertrouwen. Jouw kindje komt er, we weten alleen niet wanneer. En als je het IVF traject gaat starten dan ga ik iedere maand met je mee totdat het is gelukt. Het komt goed, ik ben er voor je.”

“Op weg naar zwangerschap, met hoop en vertrouwen”

Nog 4 pogingen voor IVF.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.