afbeelding “Ik leef gewoon van alle uitkeringen en zorg fulltime voor mijn kind”

“Ik leef gewoon van alle uitkeringen en zorg fulltime voor mijn kind”

Helaas lees ik vaak verhalen of vragen die me ontroeren of zelfs medelijden opwekken met vrouwen die deze berichten plaatsen. Ik begrijp dat het hebben van een kinderwens een belangrijke droom is, maar ik wil iedereen aanmoedigen om zich goed te informeren en niet naïef te zijn. Laat je niet leiden door emoties en neem de tijd om je goed te informeren over de mogelijkheden en risico’s.

Voordat ik het BAM traject in ging heb ik een jaar lang een co-ouderschapstraject doorlopen om te kijken of we een goede match waren. Een goede match waren we zeker, maar er was meer nodig om een co-ouderschap succesvol te laten slagen. Na het besluit heb ik ervoor gekozen om het alleen te doen, bewust alleenstaande moeder. Maar waar begin je?

Informatie opzoeken BAM traject
Via het internet ben ik terecht gekomen bij een kinderwenscentrum. Hier heb ik direct een aanvraag voor een intake gestuurd en binnen enkele dagen had ik een verwijzing van mijn huisarts binnen. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en om te beseffen dat je het proces alleen zult doormaken, maar ook verantwoordelijk bent voor het welzijn van een kind. Om ervaringen te lezen van andere BAM moeders, ben ik lid geworden van een Facebook groep genaamd BAM moeder. Hier kan je verhalen en ervaringen van andere (wens) BAM moeders lezen en via de zoekfunctie kan je specifiek zoeken naar informatie die voor jou relevant is.

Facebookgroep BAM moeder
Naast relevante informatie moet mij ook iets van het hart. Geregeld lees ik verhalen of vragen waar ik van schrik of zelfs spontaan medelijden krijg met vrouwen die dit soort berichten posten. Ik begrijp dat er een kinderwens is, maar laat je alsjeblieft goed informeren en wees niet naïef! En ja, ik vind veel vrouwen in deze BAM groep erg naïef. Tuurlijk moeten we ieder in haar waarde laten, elkaar respecteren. Maar als je jouw advies/mening goed bedoeld geeft, dan lijkt het of dit als een aanval wordt ervaren terwijl je het liefst iemand even wilt wakker schudden met alle goede bedoelingen. Laat ik je een paar voorbeelden geven:

“Als het langer duurt dan zijn dit bijvoorbeeld mensen die vruchtbaarheidsproblemen hebben dus dat gaat al moeilijk, maar als je gewoon gezond bent gaat het snel”.
Het is begrijpelijk dat iemand die net begint met een vruchtbaarheidstraject advies wil inwinnen, maar het is belangrijk om te realiseren dat iedereen anders is en dat het voor sommigen langer kan duren om zwanger te worden. Het is niet realistisch om te verwachten dat als je gezond bent, het IUI traject snel zou moeten verlopen. De kans dat het lukt is ongeveer 10-15% per poging en dit betekent niet dat de kans groter wordt naarmate je meer pogingen doet. Laten we ons richten op de feiten en niet op verwachtingen die niet realistisch zijn.

Gezondheid is de sleutel tot succes bij IUI, maar realistische verwachtingen zijn net zo belangrijk

Realiseer je dat het zwanger worden via IUI niet altijd snel gaat, zelfs als je gezond bent. Sommige wensmoeders worden na een aantal pogingen zwanger, sommigen na een jaar of langer. Het is belangrijk om realistisch te blijven en te beseffen dat dit normaal is. Het succespercentage van IUI ligt tussen de 10-15% per poging, het proces kan dus enige tijd duren voordat het lukt. Laten we ons niet laten ontmoedigen als het niet meteen lukt en laten we ons concentreren op onze gezondheid en het proces.

“Ik leef gewoon van alle uitkeringen en zorg fulltime voor mijn kind”
Het voorbeeld dat ik tegenkwam in de BAM moeder groep, waarbij een vrouw vroeg hoe andere BAM moeders of toekomstige BAM moeders financieel rondkomen, vond ik opmerkelijk. Er kwamen verschillende reacties op, maar één reactie viel me op. Deze vrouw had besloten om te stoppen met werken en leefde alleen van uitkeringen, zodat ze fulltime voor haar kind kon zorgen. Dit is haar keuze, maar ik vraag me af wat ze haar kind wil meegeven en of ze geen spaardoelen heeft voor de toekomst van haar kind. Het is belangrijk om je kind te leren dat je moet werken voor geld. Tegelijkertijd bedenk ik me dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Dit is haar mening, haar visie en vanuit haar perspectief ziet ze hier geen enkel bezwaar in. Misschien heeft ze de staatsloterij gewonnen of gewoon een dikke erfenis op haar bank! Who knows! Maar geef dan aan in een groep: Ik heb voldoende financiële middelen achter de hand en heb daarom gekozen om fulltime voor mijn kind te zorgen. Maar voor de “women next door” gaat dit niet op.

Als alleenstaande moeder is werken belangrijk om financiële zekerheid te hebben en je kind een goede toekomst te kunnen bieden. Werk is niet alleen een bron van inkomen, maar ook een manier om kinderen te leren dat ze geld kunnen verdienen door te werken.

“Ik ben 27 jaar en heb een kinderwens. Momenteel woon ik nog bij mijn moeder maar klopt het dat als je een kind krijgt dat je voorrang krijgt op een sociale huurwoning.”
Het is begrijpelijk dat iemand met een kinderwens op zoek is naar manieren om haar droom te verwezenlijken, maar het is belangrijk om een realistisch plan te maken. In dit specifieke voorbeeld wordt advies gevraagd in een BAM moeder groep, waarbij een 27-jarige vrouw die nog bij haar moeder woont, vraagt of ze voorrang krijgt op een sociale huurwoning als ze een kind krijgt. Als ouder zou ik haar adviseren om eerst haar financieel situatie te stabiliseren door bijvoorbeeld fulltime te werken en geld te sparen voor een eigen huis of appartement in plaats van te hopen op een sociale huurwoning. Mocht de situatie er niet naar zijn is het natuurlijk heel fijn dat je terecht kunt in een sociale huurwoning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je financiën op orde zijn. Zo kan je gerust zijn in het onderhouden van je huishouden en in staat zijn om eventuele problemen op te lossen.

“Ik had voor de derde x afgesproken in een hotel en mijn donor kwam niet opdagen.”
Oefhh, meisje toch! Dat is het eerste wat door mij heen gaat bij het lezen van haar opmerking. Ze is nog jong, naïef en heeft een kinderwens. Ze heeft werkelijk geen idee waar ze moet beginnen. Ik snap dat sommige mensen financiële beperkingen hebben en geen gebruik kunnen maken van de Deense banken. Het is begrijpelijk dat men op zoek gaat naar andere alternatieven op het internet, maar ik wil iedereen aansporen om voorzichtig te zijn en je goed te laten informeren.

One Wish is een website die wensouders zonder een partner de mogelijkheid biedt om op zoek te gaan naar een donor. Met een maandelijkse bijdrage van 16,50 kan je zoeken naar een geschikte donor. Als je een donor hebt gevonden, is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen voordat je verder gaat.

“Na een jaar kom ik erachter dat mijn bekende donor 46 was i.p.v. 36 en dat hij verminderd vruchtbaar is”. Ik heb mijn acupunctuur behandelingen a 800 euro voor niets betaald en een jaar weg gegooid. Ik voel me erg verdrietig”.
Wat me opvalt is dat er waarschijnlijk geen enkele vorm van begeleiding of sturing was. Had niemand haar kunnen adviseren om het contractueel goed vast te leggen? Had niemand haar kunnen aanmoedigen om onderzoeken te doen in het ziekenhuis? Had niemand haar kunnen vragen om de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen? Wat vind hij belangrijk en waarom zou hij willen doneren? Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je besluit om gebruik te maken van een donor. Door de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen, onderzoeken te doen in het ziekenhuis en een donorcontract op te stellen, kan de kans op onverwachte problemen aanzienlijk verkleind worden. Hoe goed je iemand ook kent, zelfs al is het je beste vriend, een donorcontract is essentieel!

Een donorcontract is essentieel, ook al ken je de donor als je beste vriend. Door de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen, onderzoeken te doen en een contract op te stellen, verklein je de kans op onverwachte problemen.

“Ik ben opzoek naar een donor en ik zie dat je op One Wish geld moet betalen. Weet iemand voor mij een gratis website waar ik een donor vandaan kan halen?”
Het is absoluut af te raden om te besparen op een website zoals One Wish of een vergelijkbare website. Het is gevaarlijk en onverantwoord om bewust op zoek te gaan naar gratis websites waar je een gratis donor kunt vinden. Dit is niet veilig en kan leiden tot problemen. Doe dit niet, en investeer in een betrouwbare en veilige optie.

Je hebt klinieken die werken met Deense banken
Je hebt klinieken/ ziekenhuizen die werken met donoren uit NL
Je hebt co-ouderschap constructies die 6 maanden tot een jaar investeren om vervolgens contractueel tot goede afspraken te komen.
Je hebt misschien een bekende donor waar je contractueel goede spraken mee hebt gemaakt

en

Je hebt de onderwereld in websites waar mannen maar al te graag een steentje bij willen dragen.

Als deze gedachte bij je opkomt, overweeg dan andere alternatieven. De basis voor je kind begint al bij de eerste stap die je zet, en het is belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je toekomstige kind. Misschien denk je nu dat het gebruik maken van een website als One Wish duur is, maar in feite betaal je slechts 16,50 per maand. Het feit dat de donoren ook betalen geeft ook een bepaald gevoel van betrouwbaarheid van de mensen die zich op deze website aanmelden. Natuurlijk kan One Wish niet garanderen dat iedereen met de juiste intenties zich heeft aangemeld, maar door je te verdiepen en de tijd te nemen om iemand echt te leren kennen, kom je daar snel genoeg achter. Luister naar je intuïtie en denk goed na over de stappen die je zet in dit proces.

Je kan het namelijk maar één keer goed doen.


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.