C-donor wordt ook wel een persoonlijke donor genoemd

Je bent hier: Home » Orientatie

afbeelding C-donor wordt ook wel een persoonlijke donor genoemd

Het vinden van een C-donor kan een uitdagende taak zijn, vooral als je besluit om het alleen te doen. Een C-donor, ook wel een persoonlijke donor genoemd, is iemand uit jouw eigen omgeving die bereid is om je te helpen bij het worden van een alleenstaande moeder. Dit kan een vriend, familielid of kennis zijn.

Als je een C-donor overweegt, is het belangrijk om eerst goed na te denken over de rol die deze persoon zal spelen in de opvoeding van je kind. Het is aan te raden om iemand te kiezen die je goed kent en met wie je een goede band hebt. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met betrekking tot de rol van de donor en leg deze vast in een donorcontract. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen voor je een beslissing neemt. De rechten van een kind van een C-donor is een stuk complexer dan wanneer je kiest voor een B-donor. Het is daarom erg belangrijk dat je een donorcontract op laat stellen!

Oproep plaatsen voor C-donor
Op de website van One Wish kunnen mensen met een onvervulde kinderwens een co-ouder of donor ontmoeten om samen hun kinderwens te vervullen. Door een account aan te maken, krijg je toegang tot potentiële C-donoren. Voor een maandabonnement betaal je €16,50 per maand en wordt automatisch geïncasseerd van je rekening.

Wil je een oproep plaatsen?
Als je een oproep wilt plaatsen, houd er dan rekening mee dat deze openbaar zal zijn. Deel geen persoonlijke informatie waarmee je te traceren bent. Er is een kleine kans dat er mensen zijn die met andere bedoelingen reageren. Als je een e-mailadres wilt delen in je oproep, overweeg dan om een apart e-mailadres te gebruiken of een tijdelijke alias op je huidige e-mailadres.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het vinden van een donor via internet, omdat niet altijd gegarandeerd kan worden dat de informatie die wordt verstrekt, correct is. Bovendien, sommige mannen kunnen andere motieven hebben dan alleen het doneren van sperma en dus kunnen zij niet altijd transparant zijn in hun bedoelingen. Het is daarom van groot belang om kritisch te zijn bij het vinden van een donor en om goed te filteren. Het is ook aan te raden om hulp te zoeken bij professionele instanties die ervaring hebben met het vinden van c-donoren.

Heb je een leuk donorprofiel gevonden?
Het is belangrijk om de persoon die je overweegt als C-donor goed te leren kennen, aangezien je kind genetisch 50% van hem zal erven. Daarom is het aanbevolen om meerdere ontmoetingen te plannen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de persoon en zijn motieven. Bespreek met elkaar zijn redenen om te doneren, zijn waardes, zijn interesses en hobby’s, of hij zelf kinderen heeft en of hij eerder in een donortraject betrokken is geweest. Gun jezelf de tijd om elkaar goed te leren kennen.  Het is van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de verantwoordelijkheden, rechten en verplichtingen van de betrokken partijen en om juridisch advies in te winnen voordat je besluit om de volgende stap te nemen, zoals het opstellen van een donorovereenkomst.

Wij willen je graag tips meegeven om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met je potentiële C-donor.

Hoe gaat een bevruchting?
De bevruchting met een C-donor wordt gerealiseerd door middel van zelf-inseminatie. Hierbij doneert de donor zijn sperma in een potje en gebruik je een spuitje om het sperma zelf in te brengen. Dit proces wordt ook wel zelf inseminatie (ZI) genoemd. Het is sterk af te raden om de bevruchting via de natuurlijke weg te laten plaatsvinden, omdat de man in dat geval als “verwekker” beschouwd wordt en daarmee gezag kan opeisen over het kind.

Voorheen was het ook mogelijk om anoniem te doneren als A-donor, maar sinds 1 juni 2004 is dit niet langer toegestaan. Kinderen hebben het recht om te weten wie hun donor is.

Maak geen gebruik van gratis juridische documenten voor donorzaken
Er zijn websites waar je gratis juridische documenten kunt downloaden zoals een donorovereenkomst, donorverklaring en toestemming inzage medische gegevens. Het wordt niet aanbevolen om deze documentatie te gebruiken. Het is belangrijk om advies in te winnen van een jurist of advocaat omdat zij deskundig zijn op het gebied van de wet en de regels die van toepassing zijn op deze kwesties. Zij kunnen ervoor zorgen dat de documenten correct en juridisch waterdicht zijn opgesteld, wat belangrijk is om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Bovendien kunnen ze helpen om de juiste informatie en procedures te volgen, en ervoor zorgen dat de rechten van alle partijen beschermd worden. Meer informatie vind je via de volgende link: Juridische informatie

Een duidelijke donorovereenkomst is van groot belang voor zowel de wensouder als de donor, om te voorkomen dat er verrassingen ontstaan over juridisch ouderschap en de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie

Informatie B-donor
Donor zoeken, waar begin je?

Vooroordelen ontbreken vaderfiguur
Zaaddonor Jonathan M voor de rechter: noodzaak tot strengere maatregelen in Nederland

Deel dit artikel:

Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.