Werk en vruchtbaarheidsbehandeling

Je bent hier: Home » Zwanger worden

afbeelding Werk en vruchtbaarheidsbehandeling

Je behandelingen bij de kliniek kun je helaas niet plannen, je bent namelijk gebonden aan je cyclus. Op je werk is het niet altijd gemakkelijk om hier een weg in te vinden. Vaak heb je per maand minimaal 2 afspraken bij je kliniek.

Moet je jouw werkgever op de hoogte stellen van je vruchtbaarheidsbehandelingen?
Als je het traject gaat starten kun je er bijna niet omheen om dit te vertellen aan je leidinggevende. Dit kan een moeilijke stap voor je zijn omdat dit een erg intiem onderwerp is. Als je het fijn vindt kan je de brochure eens doorlezen. De informatie in de brochure kunnen je helpen om het gesprek voor te bereiden.

De brochure is afkomstig van Freya. Freya is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Gezien je waarschijnlijk bij een kliniek in behandeling bent en daardoor onverwachts afwezig kunt zijn op je werk is de informatie in de brochure handig om eens door te lezen. Er staan tips in hoe je een gesprek het beste aan kunt pakken met je werkgever en het gaat om de rechten en plichten die je hebt zodra je in behandeling bent.

Is het handig om mijn collega’s op de hoogte te brengen?
Je brengt veel tijd door met je collega’s op de werkvloer. Afhankelijk van jouw keuze kan het soms prettig zijn om je wens te kunnen delen met een collega(‘s) die je in vertrouwen neemt. Als je onverhoopt de volgende dag naar de kliniek moet, zullen je collega’s hier rekening mee houden en je hierin steunen. Door het te vertellen zal je meer begrip krijgen van je collega’s als je afwezig bent voor een bezoek aan de kliniek.

Rechten en plichten
Sinds het najaar van 2015 is een bezoek aan een kliniek of ziekenhuis voor vruchtbaarheidsbehandelingen wettelijk geregeld in het kort zorgverlof.  Meld het kort zorgverlof direct bij je leidinggevende. Daarbij geef je aan hoe lang je verwacht dat het verlof gaat duren. Je werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteiten- of kort verzuimverlof niet weigeren. Je werkgever mag jou achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was. In je cao kunnen andere afspraken staan over calamiteiten- of kort verzuimverlof. Deze afspraken kunnen ook in een regeling van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan. Je werkgever moet echter wel altijd de mogelijkheid bieden om naar het ziekenhuis te gaan. Blijf goed communiceren met je leidinggevende. Zo kunnen er eventuele aanpassingen worden gemaakt in werktijden en/of werkzaamheden.

Wetten.overheid: Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof.

Deel dit artikel:

Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.