afbeelding Cheese Salmon en Ben & Jerry’s: de nieuwe ‘gezonde’ voeding voor mijn laatste IUI-poging

Cheese Salmon en Ben & Jerry’s: de nieuwe ‘gezonde’ voeding voor mijn laatste IUI-poging

Het begint een maandelijkse routine te worden, mijn cyclus dag 1 van IUI 10! Ik heb er een dagtaak van gemaakt om deze dag op de best mogelijke manier door te komen. Allereerst stuur ik een e-mail naar de kliniek om mijn mislukte IUI-poging te melden. De kliniek mailt mij vervolgens terug om een afspraak te plannen op dag 10 voor een echo. Vervolgens regel ik de verzending van het donorzaad uit Denemarken, ik ontvang vrijwel direct een bevestiging in mijn mailbox, check!

Het allerbelangrijkste op deze dag is natuurlijk het bestellen van mijn favoriete Ben & Jerry’s ijs met de smaak cookie dough. Ik heb het even nodig als troostvoer om deze dag door te komen en mezelf een beetje te verwennen. En als we het toch over troostvoer hebben, de Thai Sweet Chili Sensations van Lay’s is ook een goede aanvulling. Zodra ik mijn ijs in handen heb, installeer ik me op de bank met mijn katten voor een Netflix-marathon. Ik kan me helemaal verliezen in een goede serie en dat is precies wat ik nodig heb op deze dag.

Het is een dag van zelfmedelijden en ontspanning, terwijl ik nieuwe moed aan het verzamelen ben voor de volgende poging. En laten we wel wezen, je dag 1… is misschien de dag van je mogelijke zwangerschap! De tijd gaat snel, en iedere poging zie ik als een nieuwe kans. Ik weet dat er nog uitdagingen op mijn pad komen, maar ik ben klaar om ze aan te gaan met een beetje ijs, Netflix, en natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde van mijn katten.

De zoektocht naar symptomen: de stadia van ovulatie naar innesteling
Hoewel ik hoop en vertrouwen blijf houden dat ik zwanger mag worden, is mijn vertrouwen in IUI is verdwenen en dat is begrijpelijk. Helaas is poging nummer 10 weer mislukt. Als je zwanger wilt worden, wil je weten wat andere vrouwen ervaren, wat ze voelen en welke symptomen ze hebben. Bijna elke vrouw zoekt op Google naar informatie over mogelijke symptomen en kunnen inmiddels de stappen dromen op welke dag welk stadium plaats vindt. Oftewel, de stappen van ovulatie naar innesteling.

Ovulatie
0. Bevruchting
Dag 1: Stadium 2 cellen
Dag 2: Stadium 4 cellen
Dag 3: Stadium 8 cellen
Dag 4: Stadium morula
Dag 5 en 6: Stadium vrije blastocyst
Dag 7 (8/9): Innesteling

Van de 10 IUI-pogingen had ik vier keer een innestelingsbloeding, waarvan ik bij poging 7 zwanger was! Maar helaas eindigde deze zwangerschap vroegtijdig. Clearblue suggereert dat een innestelingsbloeding betekent dat je zwanger bent, dit gaf mij valse hoop en zorgde voor extra teleurstelling. In het volgende artikel wil ik hier graag meer aandacht aan besteden.

Controle echo voor IUI 11 + voorstel IVF
Voorafgaand aan de inseminatie onderga ik een echocontrole en wordt er gekeken of er een follikel aanwezig is en hoe groot deze is. Enkele dagen later, na het waarnemen van een positieve ovulatietest, vindt de inseminatie plaats. Helaas was mijn tiende poging niet succesvol en hoewel ik nog steeds iedere kans wil aangrijpen, begin ik het vertrouwen in IUI te verliezen. Hoewel er nog twaalf IUI-pogingen gepland staan, heeft mijn arts aangegeven dat ik na de 11e poging mag overstappen naar IVF. Mijn poging 11, zal dus mijn laatste IUI poging zijn.

Van gezond naar guilty pleasure: hoe ik mijn laatste IUI-poging anders aanpak
Na 10 pogingen IUI kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik alles uit de kast heb gehaald: gezond eten, genoeg bewegen en zelfs maandelijks een prikje acupunctuur. Ik dronk alleen water, thee en amandelmelk, en liet frisdrank, Lays Sensations, Ben & Jerry’s en sushi links liggen. Maar nu, voor mijn allerlaatste IUI-poging, nummer 11, ga ik het anders aanpakken. Ik laat alles los, dat betekent:

  • Geen acupunctuur
  • Geen ‘verplicht’ warm eten

Op mijn boodschappenlijstje staan naast gezonde voeding nu ook de volgende heerlijke snacks:

  • Lipton Green ijsthee
  • Sensations chips in de smaak Chili
  • Ben & Jerry’s ijs

En ja, ik heb mezelf ook meerdere malen getrakteerd op sushi via Thuisbezorgd. Ken je de Cheese Salmon? Dit is sake met geflambeerde zalm en kaas met een teriyaki-achtige saus met sesamzaadjes. Zó lekker! En weet je wat hier het mooie aan is? Het loslaten van je gestructureerde healthy pregnancy gewoontes kan een positief effect hebben op je welzijn! En dat kan weer bijdragen aan een verhoogde kans op zwangerschap. 😉 Ik hoor je al denken: wat is dan het beste om te doen? Daar kan ik maar 1 antwoord op geven. Het vinden van de juiste balans. Makkelijk gezegd, maar oh zo waar!

Het is belangrijk om te benadrukken dat gezond eten en voldoende bewegen zeker bijdragen aan een toekomstige zwangerschap. Echter, als je al een gezond voedingspatroon hebt en regelmatig sport, is het niet nodig om volledig je eetgewoontes aan te passen. Het gaat erom dat je een evenwichtige voeding hebt met voldoende variatie en de nodige voedingsstoffen.

Gezond eten voor gezonde zwangerschap: begin 3 maanden vooraf
Het is belangrijk om al drie maanden voorafgaand aan een mogelijke zwangerschap gezond te eten, omdat in deze periode de eicellen worden aangemaakt die later bevrucht kunnen worden. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om deze eicellen optimaal te laten groeien en ontwikkelen. Zo kunnen de eicellen de beste kwaliteit bereiken en daarmee de kans op een gezonde zwangerschap vergroten. Daarnaast kan een gezond eetpatroon ook helpen om eventuele voedingstekorten of overgewicht vóór de zwangerschap aan te pakken, wat ook kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap en de gezondheid van de baby.

Mijn laatste IUI kans
Gek genoeg begin ik steeds minder moeite te krijgen met de wachtweken. Misschien komt het doordat ik langzaamaan het vertrouwen verlies en het misschien wel spannend vind om op het nieuwe wachtbankje van IVF plaats te nemen. Hoewel mijn 11e IUI-poging nog niet verloren is, bereid ik me langzamerhand voor op IVF. Het klinkt misschien raar, maar ik heb eigenlijk wel zin in het IVF traject! Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het allemaal werkt. Welke hormonen ga ik gebruiken en in welke hoeveelheid? Hoe zal het prikken voelen en wat voor effect zullen de hormonen op me hebben? En dan heb ik het nog niet eens over de punctie gehad! Ik heb verhalen gehoord over pijnlijke ervaringen, maar ook over meiden die aangeven dat het achteraf wel meeviel. Ik ben nog nooit geopereerd, dus het idee van een lange holle naald die door mijn vagina prikt om de follikels op te zuigen klinkt best een beetje eng. Een tip om de punctie goed door te komen las ik op de website van Freya: op tel 1 en 2 moet je inademen en op tel 3, tegelijk met het aanprikken van de follikel, moet je uit ademen. Tegen de tijd dat de punctie gepland staat, zal ik me nog eens goed laten informeren. 😉

Ik heb net plaats mogen nemen op het wachtbankje, vol hoop maar ook met een flinke dosis realisme. Als de laatste poging niet slaagt, zijn de kansen met IVF in ieder geval hoger. Maar laten we niet te ver vooruit kijken, voor nu wacht ik gewoon geduldig af. Ik moet overigens bekennen dat ik mijn “gestructureerde healthy pregnancy” gewoontes niet helemaal kan los kan laten. Ik laat de Lipton Green ijsthee buiten de koelkast staan, zodat ik het op kamertemperatuur kan drinken. En wanneer ik mezelf trakteer op een heerlijk Ben & Jerry’s ijsje, zet ik meteen de waterkoker aan voor een kop warme Chinese kruidenthee om “het paleis” lekker warm te houden. Fingers crossed!

 


Deel dit artikel:

Geschreven door

Jona

Jona

Ondernemer, Ervaringsdeskundige
Jona, 38 , deelt haar BAM-traject via Instagram om haar droom als moeder te vervullen.
Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.