B donor zoeken

Je bent hier: Home » Orientatie

afbeelding B donor zoeken

B-donoren zijn mannen die hun sperma afstaan bij de spermabank.
In Nederland is er een groot tekort aan donoren. Daarom werken Nederlandse klinieken vaak samen met de Deense donorbanken. De meest bekende banken zijn European Sperm Bank en Cryos International.

European Sperm Bank en Cryos International
European Sperm Bank en Cryos International hebben hoge eisen voor de kwaliteit van het donorzaad. Donoren moeten tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en mentaal en fysiek gezond zijn. Als er een nieuwe donor zich aanmeldt, moet hij een spermamonster afgeven waarvan de kwaliteit wordt getest voordat het wordt ingevroren en getest op overleving na ontdooiing. Artsen voeren een grondig onderzoek uit naar de gezondheid van de donor en er wordt onderzoek gedaan naar ziektes en ernstige erfelijke aandoeningen binnen drie generaties van de donor.

Als een donor goedgekeurd is als spermadonor, worden ze regelmatig getest op besmettelijke ziekten. In geval van gevonden infecties, wordt de spermadonor tijdelijk in quarantaine geplaatst totdat de ziekte behandeld is. Indien een donor geïnfecteerd is met aandoeningen zoals hepatitis B, hepatitis C, syfilis, HIV I/II, HTVL I/II, Ebola, mag hij niet langer doneren. Bij elke donatie wordt er gekeken of er nieuwe informatie is waarop geacteerd moet worden. Als de donor bijvoorbeeld aangeeft dat hij op reis is geweest, wordt hij getest op relevante infecties die hij mogelijk heeft opgelopen tijdens zijn reis.

Account aanmaken
Bij ESB en Cryos kan je kosteloos een account aanmaken. Hierdoor heb je toegang tot de profielen van de donoren. Deze profielen zijn erg gedetailleerd en bieden veel informatie over de donor, zoals fysieke kenmerken, algemene gegevens, kinderfoto’s, een audio-interview en een handgeschreven notitie. Je kunt ook het profiel downloaden als PDF en kan tot 30 pagina’s bevatten. Door gebruik te maken van de filteroptie, kun je gericht zoeken naar donoren met specifieke kenmerken die voor jou belangrijk zijn. Het is aan te raden om een account aan te maken op beide websites en je favoriete donoren op je wishlist te zetten, zodat je ze kunt vergelijken. Op die manier kun je uiteindelijk de juiste donormatch vinden.

Overleg met je kliniek of ziekenhuis welk type donorzaad je moet bestellen (gewassen of ongewassen). Sommige klinieken vragen om gewassen sperma om kunstmatige inseminatie uit te kunnen voeren. Andere klinieken kunnen dit proces ook zelf, waardoor het niet uitmaakt of zij gewassen of ongewassen sperma aangeleverd krijgen.

Non ID of ID Release donor?
Een Non-ID Release-donor is een anonieme donor. Dat betekent dat als je voor dit type donor kiest, dat je kind geen informatie op kan vragen. Je hebt alleen de informatie wat in zijn profiel staat. Sinds 1 juni 2004 is het in Nederland niet mogelijk om gebruik te maken van een anonieme donor. De reden hiervoor is dat kinderen wettelijk recht hebben op informatie van de donor. Het gebruik van anoniem donorzaad is in strijd met de wet en daarom is alleen het gebruik van een ID Release donor toegestaan.

Met een ID Release donor, kan je kind de mogelijkheid hebben om meer te weten te komen over de donor dan wat in het profiel staat vermeld. Het is goed om te weten dat alleen je kind de mogelijkheid heeft om contact op te nemen met de donor, als hij of zij daar behoefte aan heeft. Hoewel de donor ermee heeft ingestemd om benaderd te worden, kan ESB of Cryos hem niet verplichten om contact op te nemen met je kind.

Pregnancy slot
Als je gaat afrekenen, zie je de term “Pregnancy Slot” verschijnen, maar wat houdt dit precies in? In Nederland is een Pregnancy Slot verplicht. Dit betekent dat een donor slechts door 12 verschillende vrouwen in Nederland besteld mag worden. Zodra de laatste vrouw de donor heeft besteld, zal de donor niet meer beschikbaar zijn voor andere vrouwen in Nederland. Door een Pregnancy Slot te kopen, koop je zoals het ware één van de 12 plekken om gebruik te maken van deze donor. Indien je een tweede kindje van dezelfde donor wilt, is dit mogelijk. Je bent één van de 12 vrouwen die de mogelijkheid heeft om extra rietjes van dezelfde donor bij te bestellen.

Let er wel op dat er een kans bestaat dat je donor besluit te stoppen met doneren. Het is daarom aan te raden om voldoende “Rietjes” te bestellen als je mogelijk een tweede kindje wilt overwegen van dezelfde donor. Mocht je besluiten de “Rietjes” niet te gebruiken, heb je het recht om 75% van je geld terug te krijgen.

Klik hier voor meer informatie over het bestelproces en een indicatie van de kosten.

Informatie C-donor
Donor zoeken, waar begin je?

Vooroordelen ontbreken vaderfiguur
Zaaddonor Jonathan M voor de rechter: noodzaak tot strengere maatregelen in Nederland

Deel dit artikel:

Handig!

Uitgerekende datum berekenen

Je bent zwanger! Maar wanneer uitgerekend?
Bereken vermoedelijke uitgerekende datum met onze eenvoudige online tool.